ЦИВИЛИЗАЦИИТЕ на ДРЕВНА МЕСОПОТАМИЯ

8 дни/7 нощи 05.05.2021- 12.05.2021

 

Древните гърци наричали Месопотамия (превежда се като Междуречие или Двуречие) земите, разположени между величествените реки Тигър и Ефрат. Тази област се простирала от планините на Армения на север до Персийския залив на юг. На запад граничела със Сирийската степ, а на изток – с планинските възвишения на Западен Иран. Благодарение на разливите на Тигър и особено на Ефрат, подобно на тези на Нил в Египет, по тези земи с богата почва, възникнала една от най-древните цивилизации. Реките били особено важни не само като източници на влага, необходима за развитие на земеделието, но и като транспортни канали, свързващи Месопотамия със съседните страни. Програмата, която предлагаме на Вашето внимание, има за цел да Ви запознае със  земите на Северна Месопотамия, и по-специално със бита и културата на първите християни-сюряните, които в началото на нашето столетие са прокудени в по-голямата си част от своите хилядолетни земи.

1 ДЕН /05.05.21./

СОФИЯ – ШАНЛЪУРФА.  Полет  на 05.05.21

Среща на Аерогара София в 8.00 . Кацане в Шанлъурфа (Урфа) в 15:45.  

Трансфер до хотел Alahan 4 *   

Разходка  из древната част на УРФА – първият християнски град, в който е роден Пророк Авраам и е създадена арменската азбука. Журналистът-арабист Георги Милков сподели в интервю, че това за него и eдно от най-интересните места на света. Нощувка

2 ДЕН /06.05.21./

ЕДНОДНЕВНА  ЕКСКУРЗИЯ В РАЙОНА НА УРФА – ЛЮЛКАТА НА СЪВРЕМЕННАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

Закуска. Eднодневна екскурзия с местен екскурзовод. Посещение на: Древния град -  Гьобекли тепе – кота нула на човешката цивилизация; Древния град на пророка Шуайб; градовете на стария завет – Харан и Согматар.

Харан е едно от най-интересните места в югоизточна Турция, споменат още в Библията и е на около 5000 години. Къщите са с форма на трули, има ги  само на три места в света – в Харан, в Дамаск и в Италия (Арбелобело). В града стърчат руините на най- древния храм, останки от джамия, но по-интересни са разкопките на най-древния ислямски  университет в света и древна крепост останала от нумаридите. Гробницата Неби Еюб. Връщане в Урфа, свободно време. Нощувка.

3 ДЕН /07.05.21./

УРФА  - АДИАМАН – АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПАРК НЕМРУТ- ДИАРБЕКИР (Диарбакър)

Закуска. Освобождаване на хотела Отпътуване за Диарбекир. По пътя посещение на Адиаман  и Археологическия парк Немрут, прочут с гигантските  глави издялани от камък. Немрут е в  в списъка на културно-историческото наследство на ЮНЕСКО. Настаняване в НОВОТЕЛ Диарбекир 4* Свободно време. Нощувка.

4 ДЕН /08.05.21./

ДИАРБАКЪР – МАРДИН

Закуска. Напускане на хотела. Обиколка с местен екскурзовод на Диарбакър - неофициално  градът се счита за столица на Турските Кюрди. Всички говорят на родния си език , знаят и турски, но в Диарбакър, който е над 1 млн. души население, кюрдите са 90%. Паркът, където е бил бившият затвор в Диарбекир с „Българската порта“, където нашите затворници през робството са били изпращани; Древната крепост, старият квартал Сур, затворен между крепостните стени; Дворецът Артуклу. Продължаваме за Мардин. Настаняване в хотел Zinciriye 4*. Свободно време. Нощувка                                            

5 ДЕН /09.05.21./

МАРДИН

Закуска. Туристическа обиколка на стария град с местен екскурзовод с посещение на археологическия музей, Касимие Медресе – изключителен  архитектурно-инжинерен обект, най-голямата сграда на Пътя на коприната, подслонявала керваните и служела за  университет до разпадането на Османската империя; Църквата  Mor Behnam; Чаршията.

Основан още от времето на Великия потоп в Мадрин освен минарета се извисяват и кръстове, има улици, останали от римляните, сгради във византийски стил, златарски работилнички, в които филигранни гиздила творят сирийци. Наричат Мардин каменния град. Старата му част е разположена на хълм и къщите са накачулени една върху друга. Под еркерите му криволичат пасажи, някои доста стръмни. Чувстваш се като в невероятен музей на открито. Не случайно тази част от близо 900-хилядното селище е обявена за исторически и културен резерват, под защитата на държавата са  старите конаци и е забранен строежът на нови жилища. Тук в мир и разбирателство в атмосфера от 16 век  живеят хора от различни религиозни общности; чаршиите замайват от стоки и аромати. В тях все още се шият самари, медникарите са приведени над блестящите на слънцето съдове, ухае на леблебии – най-хубавите се приготвят  в Мардин. Свободно време. Нощувка.

6 ДЕН /10.05.21./

МАРДИН

Закуска . Еднодневна Екскурзия до Дара. Посещение на манастира Дейрул-Зафаран – “Ватикана“ на сюряните - първите християни (около 1 милион разпръсати по света). Съграден е през 493-та година от братята архитекти Техеодори и Теходари и до 1937-а година остава център на сюрянитската религия. В подземията на манастира се намира древен  сводест  храм на почитателите на слънцето. Преди време тук е имало 25 монаси, а сега са само трима. Продължаваме за древния град на Дарий - Дара. Скали с издълбани в тях дупки, останки от причудливи градежи разказват антични легенди. На това място от 5 век преди Христа е процъфтявал античният град Дара. В миналото той е бил важно място в Горна Месопотамия. Кръстен е на персийския цар Дарий.  След победата на Александър Велики над персите,  регионът преминава под господството населевкидите. По-късно е завладяван последователно от римляните, партите, византийците, сасанидите и арабите, а накрая е включен в турските територии. На връщане в Нусайбин посещение на Църквата „Свети Яков“. Нощувка.

7 ДЕН /11.05.21./

МАРДИН

Закуска . Еднодневна екскурзия до Мидят.

Еднодневна екскурзия с местен екскурзовод Посещение на величествения манастир „Св. Гавраил” („Мор Габриел”). Той е смятан за втория по святост сред православните християни в света. Първият разбира се, е в Ерусалим. Основан е още през 397-а от Св. Самуил и св. Симеон. Цялостната му реставрация завършва през 1997 г. и сега грее в пълния си блясък  потънал в зеленина. Има поверие, че ако човек 7 пъти дойде в него, става хаджия. Св. Гавраил (Габриел) пристига в него през 7-и век и това е големият разцвет за манастира. В този си вид всъщност той е от 1619 година. В Манастирът е действащ и в него има 14 монахини, 4 монаха и 1 епископ.

Посещение на Стария град в Мидят - Столицата на сюрянитите  с невероятно красиви  православни църкви. Сюрянитите са прекрасни бижутери и чудесни винари. Сюрияните - една почти непозната православна христянска общност все още живее в сърцето на Анадола в Турция. Общността съществува още от I век, успоредно с тази на коптите и арамяните. През IV век те се заселват в тогавашната северна Месопотамия и основават своите първи манастири. Езикът им е семитски , той е много близък до арамейския - езика на Исус Христос.

Невероятен шанс да посетим  град Хасанкейф. Турция скоро ще завърши новия язовир Илису. А с това ще настъпи смъртта на древния град Хасанкейф. Скални пещери, старинни минарета и една антична крепост ще потънат под водата. Жителите ще са принудени да се изселят. По пътя обратно посещение на древния град Савур. Свободно време. Нощувка.

8 ДЕН /12.05.21./

МАРДИН-СОФИЯ

Закуска.Трансфер да Аерогара в Мардин за полет в  09:25 . Пристигане в София в 14.50

Цена на ранни записвания до  25.02.21. – 1829.00 лв. на човек в двойна или тройна стая

Доплащане за единична стая -  265.00 лв.

Минимален брой записани - 12 туристи. При по-малко записани цената се преизчислява.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 • Самолетен билет на  Turkish Airlines с 30 кг чекиран багажи, 8 кг ръчен багаж и с  включени летищни такси до 25.02.21.
 • Комфортен миробус с обиколен маршрут 1400 км
 • Местен екскурзовод по време на цялата екскурзия
 • 2 нощувки със закуски в хотелAlahan 4 *  https://www.alahanotel.com/otelimiz
 • 1 нощувка със закуска в хотелНОВОТЕЛ Диарбекир 4* https://all.accor.com/hotel/9494/index.en.shtml?utm_campaign=seo+maps&utm_medium=seo+maps&utm_source=google+Maps
 • 4 нощувки със закуски в хотелZinciriye 4*  https://www.zinciriye.com/galeri/
 • Посещение на всички туристически обекти включени в програмата с входни такси
 • Мед.застраховка помощ при пътуване с включенCOVID-19 и мед.покритие 30000 ЕВРО
 • Придружител на СИМ-Травелс

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • Доплащане за мед.застраховка помощ при пътуване за лица над 65 г – 7.00 лв, 75 г – 17.00 лв.
 • Доплащане за летищини такси след 25.02.21.
 • Застраховка отмяна на пътуване
 • PCR тест /ако се изисква/
 • Бакшиши
 • Разходи от личен характер 

УСЛОВИЯ ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ:

 • При сключванте на договор депозит – 30 %
 • Остатъка се заплаща 14 дн. преди пътуване

ЗАБЕЛЕЖКА: при затваряне на границите заплатените суми ще бъдат възстановени в срок до 14 дн.

Туроператор „СИМ- Травелс” ООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за туризма в ЗД Евроинс АД  със застрахователна полица „Отговорност на туроператора” №065 0000178/003 до 22.05.2021.

Латинска Америка

Нова година в Дубай

Почивка в Доминикана

Екскурзия Пловдив

Македония

Екскурзия Родопите

Нова година в Боровец

Почивка в Кения

Почивка в Занзибар